Zamknij mobilną wersję WCAG

Informacja Powiatowego Lekarza Weterynarii w Leżajsku na temat pryszczycy

11 kwietnia 2025

  • Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł
  • Udostępnij artykuł na FB Udostępnij artykuł na FB

Wyślij odnośnik

    Pryszczyca – co to za choroba?
    Pryszczyca (FMD) to groźna choroba zakaźna wywołana przez wirusa rodzaju Aphtovirus należącego do rodziny Picornaviridae. Na zakażenie podatne są zwierzęta parzystokopytne domowe tj. bydło, owce, kozy i świnie oraz dzikie (np. sarny i jelenie). Wysoka zaraźliwość pryszczycy i konieczność likwidacji całych stad zwierząt, u których wykryto tę chorobę, może mieć poważne konsekwencje dla gospodarki i prowadzi do strat ekonomicznych w sektorze rolniczym.

    Jak rozprzestrzenia się choroba?
    Pryszczyca przenosi się głównie poprzez:
    – bezpośredni kontakt z zakażonymi zwierzętami,
    – skażone produkty zwierzęce (np. mięso, mleko),
    – nasienie i zarodki,
    – skórę i wełnę,
    – ściółkę, paszę i wodę,
    – sprzęt rolniczy, pojazdy, wyposażenie budynków inwentarskich i narzędzia do obsługi zwierząt,
    – odzież i buty, na rękach osób obsługujących pastwiska, odpadki kuchenne.

    Czy pryszczyca jest groźna dla ludzi?
    Człowiek może zarazić się poprzez bezpośredni kontakt z chorym zwierzęciem lub poprzez spożycie surowego, skażonego patogenem mięsa, a także zawierającego wirusy niepasteryzowanego mleka i niepasteryzowanych przetworów mlecznych. Choroba u ludzi zwykle ma łagodny przebieg.

    Jak powinieneś chronić swoje stado?
    – Kupować zwierzęta wyłącznie z legalnych źródeł.
    – Kwarantanna nowo wprowadzonych zwierząt.
    – Odkażać sprzęt i obuwie, oraz myć i odkażać ręce.
    – Ograniczyć wizyty osób postronnych.

    Co zrobić w przypadku podejrzenia pryszczycy?
    – Natychmiast zgłoś podejrzenie do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Leżajsku.
    – Pozostaw zwierzęta w miejscu ich przebywania i nie wprowadzaj tam innych lub nowych zwierząt.
    – Ogranicz ruch zwierząt i ludzi w gospodarstwie.
    – Wstrzymaj się od wywożenia, wynoszenia i zbywania produktów.
    – Współpracuj z Inspekcją Weterynaryjną.

    PIW Leżajsk

    Informację zamieściła: Paulina Gumieniak