Powiat leżajski

A A A
Drukuj Mapa strony
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Licznik odwiedzin: 3 754 476
 
 

Ogłoszenia

14-09-2018

Bezpiecznie grzybobranie

Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania:

 
1. Przy zbieraniu grzybów warto korzystać z atlasów. Zbieramy grzyby, co do których nie mamy żadnych wątpliwości, że są jadalne.
 
2. Zbieranie młodych, niewykształconych grzybów, u których trudno rozpoznać cechy gatunku jest najczęstszą przyczyną zatruć.
 
3. Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia.
 
4. Należy unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak - niektóre gatunki trujących grzybów mają słodkawy smak).
 
5. Nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo.
 
6. Grzyby z łatwością wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia, dlatego należy unikać ich zbierania w pobliżu dróg, czy wysypisk odpadów.
 
7. Także grzyby trujące i niejadalne stanowią część ekosystemu. Nie należy więc niszczyć ich stanowisk, wiele z nich jest pod ochroną.
 
8. W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno – epidemiologicznych.
 
Jeśli po spożyciu grzybów wystąpią nudności, bóle brzucha, biegunki, podwyższona temperatura, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. 
Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie.
 
 
PSSE
 
 
 

Wyszukiwarka

 
Ideo realizacja:
CMS Edito Powered by:
Starostwo Powiatowe w Leżajsku
ul. Kopernika 8
37-300 Leżajsk
tel.: 017 240 45 00
fax: 017 240 45 09
e-mail:
Informacja o cookies